Filmele castigatoare la Kinofest 2014

La categoria Fictiune, cel mai bun scurtmetraj a fost desemnat filmul de 9 minute „LILA", o co-productie Argentina-Spania, realizata de Carlos Lascano, in 2014. Lila este o fata visatoare care nu se poate resemna sa accepte realitatea atat de plata pe cat ii pare, si isi foloseste imaginatia pentru a o modifica. Inarmata cu caietul sau de schite, Lila se plimba prin lume convinsa ca are puterea de a o face mai buna. Intr-un bar, in parc sau mergand pe strada, ea deseneaza liniile care umple magia pierduta din viata celor din jurul ei. Filmul imbina imaginea clasica filmata cu animatia, iar atmosfera este una feerica, de poveste. Carlos Lascano are numeroase premii pentru animatiile sale precedente, si in privinta scurtmetrajului "Lila" – se pare ca acesta este primul premiu, dar estimam ca vor mai urma foarte multe.

9LILA

Premiul juriului de Fictiune a mers la Julio O. Ramos pentru filmul "DETRÁS DEL ESPEJO" (In spatele oglinzilor). Julio Ramos este un realizator din Peru, stabilit in Los Angeles. Ultimul lui film, "Detras del Espejo" este un thriller de 12 minute, cu actiunea intr-un motel ieftin, actiune care atinge saracia, traficul cu imagini pornografice, politica, crima.

16DETRAS DEL ESPEJO

La sectiunea Animatie, premiul cel mare a mers la scurtmetrajul irlandez "CODA", de 9 minute. Alegerea juriului a fost unanima si fara echivoc. Desi este o productie din 2014 filmul a adunat deja selectii in 30 de festivaluri internationale si sapte premii. Autorul, Alan Holly nareaza povestea unui suflet care hoinareste beat prin oras. Moartea il gaseste pe o banca in parc, si ii arata multe lucruri. Juriul a apreciat tehnica frumoasa, impercabila, dar mai ales sensibilitatea naratiunii si puterea de a impresiona spectatorul.

CODA

Premiul juriului de animatie a fost acordat scurtmetrajului "BAD TOYS II" de Daniel Brunet si Nicolas Douste, o productie Franta 2012 de aproape 6 minute. Filmul are deja un parcurs frumos prin multe festivaluri de renume (inclusiv Clermont-Ferrand) si cateva premii, distinctia de la Kinofest venind sa certifice odata in plus regia si montajul - exceptionale, umorul savuros, originalitatea. Sinopsis: raufacatorii au jefuit o banca, si gonesc pe autostrada cu cei mai buni politisti pe urmele lor; e o cursa nebuna si nu exista timp de joaca!

BAD TOYS II

Cel mai bun film la sectiunea online Micromovie a fost desemnat prin votul publicului pe Youtube/Kinofest. "CALOR HUMANO" a adunat cele mai multe aprecieri din cele 15 finaliste. Este o productie spaniola de 3 minute, semnata Marc Nadal. Filmul este o meditatie personala.

Calor humano cortometraje Marc Nadal - 4

La Fictiune au jurizat: Catalin Saizescu, Claudia Mota, Toma Cuzin, Alexandra Paun si DianaMetiu.

Iar din juriul de animatie au facut parte: Bogdan Lazar, Cristina Zaharia si Andrei Cotrut.

Premiile Kinofest, in valoare de 2600 euro, sunt oferite de Centrul National al Cinematografiei.

Kinofest 2014, editia a VIII-a

Baga filme!

afis Kinofest 2014  net

Suntem aproape gata! Am publicat pe site, pe sectiuni, listele cu filmele selectate in festival.

Intre 26 si 28 septembrie, vino la Cinemateca Union, Energiea Pub, centrul cultural independent Carol 53 si Gradina cu filme sa vezi tot ce e mai bun in domeniul digital: peste 200 de scurtmetraje premiere in Romania, dintre care 67 in competitie, programe de filme germane, filme spaniole, filme japoneze (o selectie de 3 ore din festivalul Short Shorts Film Festival&Asia 2014), productiile celor mai bune scoli de animatie franceze (Gobelins si ArtFx), si multe altele.

La fel ca anul trecut, competitia de Micromovie are loc (chiar acum) online pe www.kinofest.com. Intre 1 si 28 semptembrie, filmele finaliste sunt disponibile pentru vizionare pe internet si pot fi votate de public, iar filmul care aduna cele mai multe aprecieri este desemnat castigator.

Competitiile de Animatie (32 de filme) si Fictiune (20 de filme) vor fi proiectate la Cinema Union si jurizate de profesionisti.

Juriul de animatie: Cristina Zaharia (critic de film si senior editor de cinema Port.ro), Radu Tinc (art director MEKA Creative Open Space, grafician si animator), Bogdan Lazar (director de animatie si co-proprietar la Golem Studio), Eugen Erhan (desenator), Andrei Cotrut (desenator).

Juriul de fictiune: Mihai Fulger (jurnalist si critic de film, redactor-sef la Cinemateca Romana), Catalin Saizescu (regizor de film), Toma Cuzin (actor), Claudia Motea (actor si scenarist), Diana Metiu (scenograf si profesor). In selectia oficiala de filme sunt prezenti patru autori romani: Cristina Grosan ("O vacant la mare") in competitia de Fictiune, Andrei Nicolae ("Space Boy and Space Dog") la Micromovie, iar in sectiunea Off Competition Cristina Dalea ("Just One More") si Maria Pla ("No Way Entry"). 

Kinofest este un proiect cultural romanesc, original, realizat de Asociatia Kinofest.

Cu spijinul Centrului National al Cinematografiei

Parteneri: British Council, Goethe-Institut Bucuresti, ANF, Kiss FM, Zile si Nopti, Apa Nova, 220.ro, IQADS, Aimee, Temple Media

Parteneri media principali: Digi 24, Digi Film, "Ca-n filme"

Parteneri media: CinemaRX, Modernism.ro, Cinefan.ro, Spectacular, Gens du Bien, Yotransfer.ro, B356.ro, IQool, Creionetica

Am gasit grafic-designer!

Pentru editia din 2014, am organizat un concurs pentru afisul official al festivalului. Am primit oferte interesante si frumoase. Nu fost usor sa alegem castigatorul! Am decis ca propunerea lui Aaron Thai este cea mai potrivita pentru festival. (http://aaronthai.com/)

Aaron Thai este un animator stabilit in Londra. Iubeste animatiile. Ii place sa deseneze, sa picteze cu spray­uri pe pereti, ii place sa sculpteze, ii plac caietele de schite, ii place sa aiba unul la el oriunde merge. Ii place sa schiteze ceva oricand. Ii plac cartile. Ii plac revistele. Ii place digitalul. Ii place analogul. Si ii place sa participle la concursuri de grafica pentru distractie : )

poser castigator KinoFest Poster AaronThai 01

STARTUL COMPETITIEI MICROMOVIE 2014

vote film

Astazi, 1 septembrie, se da startul competitiei de filme Micromovie din cadrul Kinofest 2014.

Cele 15 scurtmetraje, provenid din 11 tari, vor putea fi vazute intre 1 si 28 septembrie oe site-ul Kinofest si pe canalul Youtube Kinofest (https://www.youtube.com/playlist?list=PLDKT0b5cBvWdJco5k1FaAEX6DWAYyy0Np).
Vor putea fi votate de public (pentru a vota este necesar un cont de youtube). Filmul care va aduna cele mai multe aprecieri pana la data de 28 septembrie ora 1.00 AM va fi desemnat castigator.

Scurtmetrajele selectionate sunt, in proportie de 90%, filme de animatie.
Temele si genurile abordate sunt foarte variate.

Festivalul Kinofest va avea proiectiile in spatii publice intre 26-28 septembrie, in Bucuresti.
Va uram vizionare placuta!

Perioada de inscrieri

call for entries

Incepem perioada de inscrieri pentru Kinofest 2014

A VIII-a editie Kinofest se va desfasura intre 26-28 septembrie, intr-un cinema, un spatiu neconventional si online.

Sectiunile Animatie si Fictiune vor fi jurizate de catre specialisti, iar premiile vor fi in bani.

Sectiunea Micromovie va avea loc online, pentru a doua oara – pe canalul Kinofest Youtube (http://www.youtube.com/user/MrKinofest?feature=mhee), intre 1 si 27 septembrie. Scurtmetrajul cu cele mai multe voturi va castiga, si va primi un premiu in bani.

Puteti incepe sa trimiteti filme! Termenul limita pentru inscrieri este 17 august. Cititi mai multe despre inscriere, termeni si conditii aici.

Anul acesta organizam (din nou) un concurs international pentru desemnarea afisului official al festivalului, un concurs deschis oricarui artist si grafician interest. Cititi mai multe aici.